xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [με΄]: Διωνη

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[με΄]

 

Η Ίρις και οι 4 Μεγάλες παλιές Θέαινες   

Διώνη

 

-Σου μίλησα Άνθρωπε, εγώ η Ίρις, για την συμβολή μου στην γέννηση του φωτός, γεγονός που φανερώνει την προΰπαρξη των χρωμάτων.

Δεν μπορείς να το εννοήσεις εύκολα, αφού για σένα τα χρώματα προκύπτουν από την ανάλυση του φωτός, επομένως χωρίς αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν χρώματα. Όμως σκέψου… Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα είναι γεμάτο φωτόνια, χρώματα, από άκρη σε άκρη… Δυστυχώς έχεις την ικανότητα να βλέπεις τα φωτόνιά του σαν χρώματα μόνο σε ένα μικρό τμήμα του που το ονομάζεις ‘ορατό φως’.

Αυτό το μικρό τμήμα είναι το βασίλειό μου, αλλά για να καταλάβεις καλύτερα αυτά που σου λέω, πρέπει να σου συστήσω τους γονείς μου, τους πάππους μου, την οικογένειά μου….

-Για στάσου αγαπητή μου Ίρις! Μην προχωράς άλλο, μην αλλάζεις θέμα… Δεν ολοκλήρωσες με την γέννηση του φωτός, του Απόλλωνα. Εμάς μόλις που μας ανέφερες. Δεν μας παρουσίασες καν, κι ας έχουμε παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην γέννηση αυτή. Είμαστε αυτές που σε έστειλαν να φέρεις την Ειλειθυία για να επιτευχθεί ο τοκετός της Λητούς, οι 4 Μεγάλες παλιές Θέαινες, εγώ η Διώνη, η Θέμις, η Ρέα και η Αμφιτρίτη. Όλες σχετιζόμενες με ιδιότητες των χρωμάτων σου. Κάθε μια μας με κάποιο χαρακτηριστικό των χρωμάτων, των οποίων είσαι η άνασσα. Δεν είναι λοιπόν δίκαιο να μας παρακάμψεις χωρίς να κάνεις κάποια μικρή ιδιαίτερη μνεία σε κάθε μια από εμάς. Δεν νομίζεις;

-Σωστά! Σωστά στα λέει η Διώνη. Είμαι κι εγώ εδώ, η Λητώ, η μάνα του Απολλώνιου φωτός, δεν θα με παρουσιάσεις κι’ εμένα στον Άνθρωπο ώστε να καταλάβει ποια ακριβώς είμαι; Εάν σου είναι δύσκολο, μπορώ να αυτοσυστηθώ….

-Έχετε δίκιο αγαπητές μου. Κι’ εσύ Λητώ βεβαίως και θα αυτοσυστηθείς, σε λίγο όμως. Ας δώσουμε πρώτα τον λόγο στις τέσσερεις μεγάλες Θέαινες που σου συμπαραστάθηκαν στον τοκετό σου, να ακούσουμε ποια είναι η σχέση τους με τα χρώματα, τους τόνους του φωτός, που συνυπάρχουν μαζί του, είτε πρόκειται για το ηλιακό φως –που σου είναι φυσικά αντιληπτό, Άνθρωπε- είτε για το Απολλώνιο, το πνευματικό φως. Διώνη, έχεις τον λόγο.

-Είμαι η Διώνη! Μία από τις πρώτες συζύγους του Διός, μια από τις προηγούμενες συμβίες του πριν αυτός νυμφευθεί τελικά την αδελφή του Ήρα.

Στην πραγματικότητα είμαι ο ίδιος ο Δίας στην θηλυκή του έκφραση. Έχει ιδιαίτερη σημασία που λέω ‘ο Δίας’ και όχι ‘ο Ζευς’, όπως κανονικά προσφωνείται στην ονομαστική πτώση.

Ας κάνω μια μικρή παρένθεση να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα. Ο άρχων των Ολυμπίων θεών έχει διττό όνομα Ζευς και Δίας, όπου η διπλή αυτή ονομασία του εκφράζει τις δυο βασικές αρχές του ως δημιουργού, αυτήν του δια- χωρισμού των πάντων από την αρχική πηγή τους για την εκδήλωση της δημιουργίας και αυτήν της ζεύ- ξης των πάντων για την επάνοδο στην βάση τους.

Είμαι η Διώνη, η τρίτη σύζυγος του Δία, μετά την Μήτιδα (το πνεύμα της δημιουργίας) και την Θέμιδα (την νομοθεσία της δημιουργίας).

Είμαι, όπως είπα, η θηλυκή του έκφραση, όπου με την σύζευξη των δυο μορφών του, της αρσενικής και θηλυκής, ξεκινά η διάζευξη της δημιουργίας, του Κόσμου.

Κατά την μυθολογία παιδί μας, του Διός και της Διώνης, είναι η Αφροδίτη. Η πάνδημος Αφροδίτη, η αντανάκλαση της Ουρανίας Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη είναι η θεά του κάλλους και όχι του έρωτα ή της αγάπης όπως τα συγχέεις Άνθρωπε. Η θεά του κάλλους, της ευμορφίας, του κόσμου (κοσμώ = στολίζω, ομορφαίνω).

Έχει κι’ αυτή δυο όψεις. Της Ουράνιας Αφροδίτης, κόρης του Ουρανού, ανώτερης θεότητας, θεότητας του ουράνιου, πνευματικού, κάλλους, και της κατώτερης, της αντανάκλασής της, της Πανδήμου Αφροδίτης, της κόρης μου, που είναι η θεά της ομορφιάς, του κάλλους της ύλης.

Για πες μου Άνθρωπε, τα χρώματα δεν είναι αυτά που ομορφαίνουν τον κόσμο; Δεν είναι αυτά που συντελούν στον οπτικό διαχωρισμό των υλικών στοιχείων; Καταλαβαίνεις λοιπόν τον ρόλο μου, στην γέννηση του Φωτός και την σχέση μου, σαν μητέρα του υλικού κάλους, με τα χρώματα. Είμαι ένα από τα στοιχεία τους, θα έλεγα… η ομορφιά τους.

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [με΄]: Διωνη”