xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μγ’]: Ιρις, η γεννηση του φωτος (1ο)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μγ΄]

 

Ίρις, η γέννηση του φωτός

μέρος 1ο

 

-Σου είπα προηγουμένως Άνθρωπε πως η μια ετυμολογική ερμηνεία του όνοματός μου δηλώνει την λειτουργία που γίνεται για να αναφανούν τα χρώματα μου, που φορέας τους είναι το φως.

Εδώ με την έκφραση «το φως είναι φορέας των χρωμάτων» γεννάται το εξής ερώτημα, «το φως κάνει τα χρώματα ή τα χρώματα κάνουν το φως;» κάτι ανάλογο με το «η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα;».

Ως προς την κότα και το αυγό της δεν θα σου απαντήσω. Θα σου απαντήσω όμως για τα χρώματα και το φως, τον φορέα τους.

Το ερώτημα αυτό, για το ποιος προηγείται, μου το έθεσε πιο συγκεκριμένα κάποιος από εσάς Άνθρωπε που ήρθε και με βρήκε, εναποθέτοντας τον προβληματισμό του. Ήρθε λοιπόν και με ρώτησε:

«- Για πες μου Ίρις. Παρακολουθώ κάποια μυστικιστική διδασκαλία όπου αναφέρονται τα 7 στάδια της Δημιουργίας. Στο προτελευταίο στάδιο, το 6ο, αναφέρεται η εμφάνιση των χρωμάτων και των ήχων, ενώ στο επόμενο, το 7ο και τελευταίο, αναφέρεται η δημιουργία του φωτός. Εγώ ήξερα πως για να φανούν τα χρώματα πρέπει να υπάρχει φως, που είναι ο φορέας των χρωμάτων. Πώς γίνεται να υπάρχουν τα χρώματα πριν από την δημιουργία του φωτός; Είναι σωστό αυτό Ίρις; Μπορείς να μου απαντήσεις, αφού εσύ η ίδια είσαι τα χρώματα;»

-Φυσικά και μπορώ. Όντως τα χρώματα προϋπάρχουν του φωτός. Η απάντηση μου βεβαιώνεται σήμερα στην τωρινή εποχή σου Άνθρωπε, πλέον από την ίδια την επιστήμη, η οποία λέει πως τα χρώματα εμφανίστηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου μετά την μεγάλη έκρηξη, το περίφημο Big Bang, ενώ το φως δημιουργήθηκε 300 000 χρόνια μετά.

Εγώ σου προσθέτω τα εξής για να το καταλάβεις αυτό καλύτερα.

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, που αυτό είναι ο πραγματικός φορέας μου, οι γονείς μου, ο Θαύμας και η Ηλέκτρα, που με φέρει επάνω του από άκρη σε άκρη, είναι από τα πρωταρχικά σημεία της δημιουργίας.

Κάποια στιγμή, ένα τμήμα του, ανεφάνη σαν το ορατό φως. Βέβαια για να γίνει κάτι ορατό πρέπει να υπάρχει ανάλογος δέκτης, οπτικό όργανο, με άλλα λόγια για να ‘βλέπεται’ κάτι, πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο όργανο που το ‘βλέπει΄. Αυτό σημαίνει πως η εμφάνιση του ορατού φωτός, που για σένα Άνθρωπε είναι ο φορέας των χρωμάτων, όπως εξάλλου και για κάθε ον που ορά, ‘βλέπει’, εξαρτάται από την εξέλιξη των δημιουργημένων όντων που διαθέτουν το οπτικό όργανο, τον κατάλληλο δέκτη. Με καταλαβαίνεις;

Επομένως είναι πρόδηλη η προΰπαρξη των χρωμάτων του φωτός.

Αυτό μας αποκαλύπτει και ο μύθος της γέννησης του Απόλλωνα, του Θεού του φωτός, για τον τοκετό του οποίου, εγώ η Ίρις, τα χρώματα δηλαδή, έπαιξα σημαντικό ρόλο για την επιτυχή έκβασή του.

Να σου θυμίσω τον μύθο με κάπως ανάλαφρη αφήγηση, όπως περίπου περιγράφεται με χιουμοριστικό τρόπο στις ‘χρωματικές συνομιλίες’ που είχαν γραφτεί κάποτε για κάποιο περιοδικό:

http://xromata.com/?p=1283

http://xromata.com/?p=1307

Η γέννηση του φωτός, του Απόλλωνα δηλαδή, κατά την μυθολογία ήταν μια από τις αρκετά δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που είχα αναλάβει.

Ουφ, ας πάρω μια ανάσα και συνεχίζω….

 

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μγ’]: Ιρις, η γεννηση του φωτος (1ο)”