xromata.com


Οι 12 Ολυμπιοι (Β1)

 

Και οι εξι γέγοναν δώδεκα

(Β1)

 

 

Οι 6 νέο – εισαγόμενοι στο Ολυμπιακό δωδεκάθεο θεοί είναι όλοι παιδιά του Δία, εκτός του Ηφαίστου, που ναι μεν τυπικά θεωρείται κι’ αυτός παιδί του Δία, όμως η μυθολογία μας παραδίδει ότι η μητέρα του Ήρα τον συνέλαβε χωρίς την μεσολάβηση του συζύγου της Διός, αλλά μυρίζοντας έναν κρίνο.

 

 

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Αφροδίτη, αμήτωρ ως Ουρανία, αλλά και κόρη του Δία και της Διώνης (θηλυκής προσωποποίησης του Διός) ως Πάνδημος.

Αθηνά, γεννηθείσα αμήτωρ εκ του Διός, αφού πριν την γέννησή της ο Ζευς είχε καταβροχθίσει και αφομοιώσει την μητέρα της Μήτιδα.

Ήφαιστος, απάτωρ γιός της Ήρας.

Άρης, γιός του Δία και της Ήρας

Απόλλων και Άρτεμις, τα δίδυμα αδέλφια, παιδιά του Δία και της Τιτανίδος Λητούς.

 

 

Ο Απόλλων κακώς ταυτίζεται από πολλούς με τον Ήλιο. Ο θεός Ήλιος ήταν διάφορος του Απόλλωνος.

Ο Απόλλων αντιπροσωπεύει το Φως, το χρυσοκίτρινο ηλιακό φως, αλλά ιδιαίτερα το φως του πνεύματος.

Η ίδια σύγχυση παρουσιάζεται με την δίδυμη αδελφή του, την Άρτεμη, που συχνά ταυτίζεται με την Σελήνη και την Εκάτη, την κατ’ εξοχήν θεότητα της Σελήνης. Η Άρτεμις αντιπροσωπεύει το ετερόφωτο ασημένιο σεληνιακό φως.

Ας πάρουμε τώρα τον δωδεκαμερή κύκλο του Ίττεν, με τα 6 βασικά και παράγωγα χρώματα και τις 6 τριτογενείς αποχρώσεις τους και ας τοποθετήσουμε σε κάθε χροιά την αντίστοιχη Ολύμπια θεότητα.

 

 

Για να τοποθετηθούν σωστά οι 12 θεοί στον χρωματικό κύκλο θα βασιστούμε σε κάποια δεδομένα.

Κατ’ αρχήν έχουμε δεδομένα τα χρώματα των 6 πρωταρχικών θεοτήτων. Είπαμε μεν νωρίτερα πως οι 6 αυτές πρωταρχικές θεότητες, θα μετακινηθούν χρωματικά ώστε κάθε θεότητα να λάβει την καταλληλότερη χροιά, που αναλογεί στις ιδιότητές της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάποια σημαντική χρωματική αλλαγή. Απλώς μετακινούνται σε μια διπλανή θέση παίρνοντας την ορθότερη απόχρωση του χρώματός τους.

 

 

Έτσι ο μπλε Δίας μετακινούμενος προς την περιοχή του μωβ χρώματος γίνεται μπλε – μωβ (ίντιγκο).

Η Ήρα μετακινούμενη από το πράσινο προς το μπλε παίρνει πρασινο – μπλε χροιά, γίνεται δηλαδή γαλάζια (τυρκουάζ), ο κίτρινος Ποσειδώνας γίνεται κιτρινοπράσινος, η πορτοκαλιά Δήμητρα γίνεται ξανθότερη και αποβαίνει πορτοκαλοκίτρινη, η Εστία από κόκκινη πλησιάζει στο ανοιχτότερο κόκκινο της φωτιάς (που είναι το βασικό της στοιχείο) και γίνεται πορτοκαλοκόκκινη και τέλος ο μωβ μυστηριώδης Άδης μετακινούμενος προς το κόκκινο της ύλης γίνεται βιολέ – πορφυρός.

Παρατηρούμε πως κάθε πρωταρχικός θεός καταλαμβάνει μια θέση που αντιστοιχεί σε κάποιο τριτογενές χρώμα.


is | Topic: Μύθοι και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι 12 Ολυμπιοι (Β1)”