xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μα΄]: Ιρις, η θεα του Ουρανιου Τοξου

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μα΄]

 

Ίρις, η θεά του Ουράνιου Τόξου

 

-Αφού θίξαμε θέματα σχετικά με την δυσλειτουργία χρωματικής αντίληψης, την διχρωματοψία και άλλα διάφορα περί αντίληψης των χρωμάτων από οφθαλμούς φυσιολογικούς και μη, καλό θα ήταν να συνεχίζαμε με την χρωματική αντίληψη των ζώων, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τα είδη ζώων, όπου άλλα είναι διχρωματικά, άλλα τετραχρωματικά, όπως υπάρχουν επίσης και ζώα που βλέπουν ακόμα περισσότερες από τέσσερεις βασικές ακτινοβολίες, ενώ άλλα βλέπουν σαν χρώμα την υπεριώδη ακτινοβολία κλπ. κλπ. Όμως… όμως έχουμε αφήσει έναν ομιλητή, έναν από τους βασικούς ομιλητές, θα έλεγα, να περιμένει αρκετά ώστε να έρθει η σειρά του να πάρει το βήμα, οπότε παραχωρούμε τον λόγο στον επόμενο ομιλητή που είναι…

-Α! Οφθαλμέ… ο επόμενος ομιλητής και ο επόμενος ομιλητής… όλοι μιλάνε εδώ εκτός από εμάς τα χρώματα κι’ ας βρισκόμαστε σε μια «Συνέντευξη με τα Χρώματα». Μας δόθηκε ο λόγος στην αρχή της συνέντευξης και μετά ξεχαστήκαμε! Τί θα γίνει επιτέλους; Θα μας δοθεί ξανά ο λόγος;

-Αχ ευέξαπτό μου κόκκινο χρώμα, που ο θυμός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σου… όλοι για εμάς μιλάνε,,, όσα θέματα θίγονται σ’ αυτήν την συνέντευξη αφορούν σ’ εμάς τα χρώματα. Πρέπει να ακουγόμαστε μονάχα εμείς;

-Χμ.. σοφό μου μπλε χρώμα! Να μην ταράξουμε την ηρεμία και την ησυχία σου… άσε να μιλάνε άλλοι για εμάς κι’ εμείς ν’ ακούμε… μα δεν σ’ εκνευρίζει αυτή η κατάσταση;

-Αγαπητά μου κόκκινο και μπλε, γνωρίζετε καλά πως είστε δυο αντίθετοι χαρακτήρες οπότε συχνά θα έχετε αντίθετες απόψεις. Εγώ το κίτρινο συμφωνώ και με τα δυο σας στο θέμα της συνέντευξης. Ναι, πρέπει εμείς να έχουμε κατά κύριο λόγο την διεύθυνση της συνέντευξης και να μιλάμε, αλλά δεν είναι κακό να αναλαμβάνουν και άλλοι την διαδικασία.

Στην περίπτωση δε του επόμενου ομιλητή, δεν το συζητάμε καθόλου! Μας αντιπροσωπεύει όλα! Και εμάς τα τρία βασικά χρώματα και τα τρία παράγωγά μας, αφού πρόκειται για την Ίριδα, την θεά του Ουράνιου Τόξου όπου επάνω της βρισκόμαστε και οι έξι χρωματικές ακτινοβολίες.

Θεά μας, ο λόγος δικός σου!

-Ήλθε επιτέλους η ώρα μου να μιλήσω. Να σου συστηθώ αυτοπροσώπως Άνθρωπε.

Είμαι μια από τις παλιές Μεγάλες Θέαινες, όπως η Διώνη, η Αμφιτρίτη, η Θέτις, η Θέμις, η Ρέα και όσες άλλες συμπαρασταθήκαμε στην γέννηση του Απόλλωνα, δηλαδή συμβάλλαμε στην γέννα του φωτός, δηλαδή στην φανέρωση της αντιληπτής δημιουργίας.

Ναι, στην συνέχεια κατέληξα ‘φαινομενικά’ υπό τας διαταγάς της ψυχής Ήρας, αλλά κι εδώ ο ρόλος μου, όπως θα σου πω αργότερα, είναι σπουδαιότατος, απλά δεν φαίνεται γιατί χώνομαι και δρω μέσα από το υποσυνείδητο, εκμεταλλευομένη και χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των χρωμάτων μου.  

Τί ρωτάς Άνθρωπε; Πόσα είναι τα χρώματά μου; Δεν σε πιστεύω. Αυτό ξεκαθαρίστηκε από την αρχή της συνέντευξης. Ναι! Εάν δεν σου εντυπώθηκαν όσα ειπώθηκαν τότε, να ανατρέξεις στις απαρχές της συνέντευξης να θυμηθείς όσα μας είπαν για τον αριθμό τους τα ίδια τα χρώματα.

Πάντως, για να σε διευκολύνω, σου λέω ότι, σήμερα, με την τριχρωματική όραση που διαθέτεις και την έως τώρα ανάπτυξη της εννοιολογίας, τουλάχιστον των περισσοτέρων του είδους σου, μαθηματικά τα χρώματά μου είναι έξι.

Λέω ‘μαθηματικά’ γιατί κατά την ‘σύγχρονη επιστήμη’ πραγματικότητα είναι μόνο ότι αποδεικνύεται μαθηματικά επομένως αφού τα χρώματά μου είναι τα τρία βασικά + τρία τα παράγωγά τους (αφού κάθε ένα από τα σχηματιζόμενα τρία ζεύγη πρωτογενών βασικών χρωμάτων μας  παράγει από ένα δευτερογενές παράγωγο χρώμα) έχουμε συνολικά έξι χρώματα. Τα 6 χρώματα της Ίριδας, τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Βλέπεις Άνθρωπε, σ’ αυτό το σημείο της Δημιουργίας που είσαι τοποθετημένος, το 6 είναι πολύ σημαντικός αριθμός και σαν τέτοιος αποβαίνει σημαντικός κι’ επάνω μου, δηλαδή στα χρώματα.

Όμως αν είναι να σου μιλήσω για το 6 θα πλατειάσω, οπότε άσε, γι’ αυτό ίσως τα πούμε κάποια άλλη στιγμή, αργότερα.

Όπως είναι σημαντικός ο αριθμός 6, το ίδιο σημαντικός είναι και ο νόμος της δυαδικότητας ο οποίος είναι εμφανέστατος στην εξάδα των χρωμάτων μου, αφού ουσιαστικά η χρωματική μου εξάδα είναι διπλή, δηλαδή είναι δυο εξάδες:

Αυτή που παράγω όταν το ορατό φως διαθλαστεί από κάποιο πρίσμα, οι 6 ακτινοβολίες μου, κι’ αυτή που αντανακλάται όταν οι ακτινοβολίες μου προσκρούσουν στις χρωστικές της ύλης, τα 6 πρωτογενή και δευτερογενή χρώματα.

Η διαφορά τους; Τα έχουμε ξαναπεί. Τα βασικά χρώματα των ακτινοβολιών μου είναι το μπλε, το κόκκινο και το πράσινο, τα εξ αντανακλάσεως βασικά χρώματα (των χρωστικών ουσιών) είναι το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο.

Επειδή μάλλον προχώρησα χωρίς να σου αυτοπαρουσιασθώ, που αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που μου παραχωρήθηκε το βήμα της συνέντευξης, στο σημείο αυτό θα αρχίσω να αναφέρομαι στο Ποια Είμαι! Ποια είναι η Θεά Ίρις;

Αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με την μυθολογία (όπου είμαι εντεταγμένη) λένε πως για να ‘γνωρίσεις’ καλά ένα μυθολογικό πρόσωπο, πρέπει να μάθεις τί σημαίνει το όνομά του, ποιοι ήταν οι γονείς του και τί σημαίνουν τα ονόματά τους.

Οπότε επανέρχομαι εντός ολίγου, επί αυτού του θέματος.


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μα΄]: Ιρις, η θεα του Ουρανιου Τοξου”