xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [λη΄]: αχρωματοψια ≠ δυσχρωματοψια

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ληʹ]

 

Χρωματικές δυσλειτουργίες (εισαγωγή)

Διαφορά μεταξύ αχρωματοψίας και δυσχρωματοψίας

 

-Ευχαριστούμε Δρ. Νιούμαν για την συμμετοχή στην «συνέντευξη με τα χρώματα», όπου αναφέρθηκες στο δίχτυ του Νεύτωνα.

Ίρις, μπορείς τώρα να λάβεις την σκυτάλη και να μας εισάγεις στα μυθολογικά θέματα που σχετίζονται με τα χρώματα, σαν θεά των χρωμάτων που είσαι….

-Οφθαλμέ, παρ’ ότι επέμενα να μου δοθεί ο λόγος, μπορώ να περιμένω λίγο ακόμα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσεις εσύ, αφού πριν εισέλθεις στα «οικόπεδά» μου, δηλαδή σε μυθολογικά θέματα, αναφέρθηκες στους τρεις διαφορετικούς τύπους των κωνίων σου, που είναι τα ερυθρολαβικά κωνία L (OPN1LW) protan, τα χλωρολαβικά κωνία Μ (OPN1MW) deutan και τα κυανολαβικά κωνία S (OPN1SW) tritan.

Θα ήθελα λοιπόν να συνεχίσεις, πριν απομακρυνθούμε από το θέμα των φωτοσυλλεκτών σου, λέγοντάς μας εάν όλοι διαθέτουν και τους τρεις τύπους κωνίων και αν πάντα λειτουργούν σωστά. Εάν όχι, τί συμβαίνει τότε.

-Μάλιστα, έχεις δίκιο! Πάντως, γνωρίζεις πως ανοίγεις ένα μεγάλο θέμα, αυτό της ελαττωματικής χρωματικής όρασης.

-Βεβαίως το γνωρίζω. Είναι ένα σημαντικό θέμα και νομίζω πως πρέπει να το αναφέρεις στον Άνθρωπο, στο σημείο αυτό της συνέντευξης, πριν εισχωρήσουμε σε άλλα, από τα ποικίλα θέματα, που θα ακολουθήσουν στην συνέντευξη αυτήν. Σε ακούμε λοιπόν.

-Πολύ καλά! Δυστυχώς η χρωματική όραση δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τέλεια χρωματική όραση. Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους. Βλέπεις Άνθρωπε, κι’ εδώ ακόμα υπεισέρχεται πολυποίκιλα ο νόμος της δυαδικότητας.

Κατ’ αρχάς να διαχωρίσουμε κάτι σημαντικό. Ο όρος «Αχρωματοψία» που συνήθως χρησιμοποιείς Άνθρωπε για να δηλώσεις κάποιον ή κάτι που δεν βλέπει όλα τα χρώματα, όπως τα βλέπεις εσύ, είναι αδόκιμος.

Η «Αχρωματοψία» αναφέρεται σε κάποιον που δεν βλέπει καθόλου, μα καθόλου χρώματα. Αυτό εξάλλου σημαίνει ο όρος «αχρωματοψία», αχρωματοπική όραση, έλλειψη της όψης (οπτικής αντίληψης) των χρωμάτων.

Ο οπτικός κόσμος ενός αχρωματοπικού αντιλαμβάνεται τα πάντα μαύρα, άσπρα και ουδέτερα γκρίζα, δηλαδή διαβαθμίσεις μεταξύ φωτός και σκότους.

Με άλλα λόγια, ο οφθαλμός του διαθέτει μόνο ραβδία και καθόλου κωνία. Σπάνια περίπτωση. Εξαιρετικά σπάνια! Όχι πως δεν υπάρχει, αλλά συμβαίνει να υπάρξει… ένας στα εκατομμύρια….

Όπως, ένας στα εκατομμύρια, συνήθως γυναίκα, είναι τετραχρωματικός, αλλά αυτή είναι άλλη περίπτωση και θα συζητηθεί στην ώρα της, αργότερα, όταν θα μιλήσουμε για τα τετραχρωματικά ζώα, αυτά δηλαδή που βλέπουν τέσσερα βασικά χρώματα.

Υπάρχουν επίσης ζώα που βλέπουν περισσότερα από τέσσερα βασικά χρώματα, όπως υπάρχουν και ζώα και έντομα που βλέπουν σαν χρώμα διαφορετικά μήκη κύματος του ορατού φάσματος από αυτά που αντιλαμβάνεσαι εσύ Άνθρωπε. Όπως π.χ. οι μέλισσες οι οποίες βλέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ εσύ δεν την βλέπεις.

Πάντως, η σύγχρονη επιστήμη ισχυρίζεται ότι κάποτε, τα περισσότερα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και εσύ Άνθρωπε, ήταν τετραχρωματικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχασαν την ικανότητα αυτήν και κατάντησαν τα περισσότερα διχρωματικά, ενώ κάποια άλλα, ανώτερα θηλαστικά, όπως κι εσύ, κατέληξαν τριχρωματικά.

Γι’ αυτό σήμερα Άνθρωπε, φυσιολογική σου κατάσταση θεωρείται η τριχρωματική όραση.

Ανάμεσά σας υπάρχει ένα, σοβαρό θα έλεγα, ποσοστό ανθρώπων που δεν είναι τριχρωματικοί, ή που δεν διακρίνουν ευκρινώς και τα τρία χρώματα στην ίδια ένταση με έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 7-8 % των ανδρών και 1-2 % των γυναικών.

Όπως καταλαβαίνεις, οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονται μόνο δυο ή μια βασική χρωματική ακτινοβολία, ή και τις τρείς σε ασθενέστερη ένταση, οπότε δεν μπορεί το ελάττωμά τους να αποκαλείται αχρωματοψία αφού βλέπουν χρώματα. Ο σωστός ορισμός είναι «δυσλειτουργία χρωματικής αντίληψης», ή «δυσχρωματοψία».

Το ίδιο σφάλμα συμβαίνει και στην διεθνή ορολογία, που βασίζεται στην αγγλική γλώσσα. Η δυσχρωματοψία κακώς καλείται επιπόλαια “color blindness”, δηλαδή τύφλωση χρωμάτων, ο σωστός όρος στα αγγλικά είναι “color deficiency” ή άλλως “defective color vision”.

Παλαιότερα η δυσχρωματοψία εκκαλείτο «δαλτωνισμός» (daltonism στα αγγλικά) από τον Άγγλο φυσικοχημικό, μετεωρολόγο και φαρμακοποιό Τζων Ντάλτον που ανακάλυψε ότι έπασχε από δυσχρωματοψία και δημοσίευσε το 1798 την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση περί δυσχρωματοψίας. Μάλιστα δώρισε τα μάτια του στην επιστήμη ώστε μετά τον θάνατό του (το 1844) να ερευνηθεί η περίπτωσή του.

Σήμερα ο όρος δαλτωνισμός χρησιμοποιείται για μια συγκεκριμένη μορφή δυσχρωματοψίας, την δευτερανοπία.

Ο Ντάλτον βεβαιώθηκε για την δυσχρωματοψία του μετά από ένα μικρο-σκάνδαλο που προκάλεσε όταν εμφανίσθηκε σε μια λειτουργία κουακέρων απρεπώς ενδεδυμένος. Η απρέπειά του ήταν ότι παρουσιάστηκε στην εκκλησία των κουακέρων, συντηρητικής αίρεσης που ακολουθούσε και ο ίδιος, με κόκκινες κάλτσες.

Τότε, κατά τον 18ο αιώνα τα ανδρικά παντελόνια έφθαναν έως λίγο κάτω από το γόνατο και η αμφίεση του ποδιού συμπληρωνόταν με μακριές κάλτσες. Ο Ντάλτον, λόγω της πάθησής του (από την οποία έπασχε και ο αδελφός του, γι’ αυτό και θεώρησε πως πρόκειται περί κληρονομικού ελαττώματος) δεν ξεχώριζε το κόκκινο από το πράσινο και τα γκριζωπά χρώματα, οπότε αντί για τις γκριζοπράσινες κάλτσες που έπρεπε να φορά στο εκκλησίασμα, φόρεσε κόκκινες δημιουργώντας σάλο στον συντηρητικό κύκλο του.

Αυτά σχετικά με τον Τζων Ντάλτον  -τον θεωρούμενο και πατέρα της Ατομικής Θεωρίας- ως προς την ελαττωματικότητά του προς την αντίληψη των χρωμάτων. Έπασχε από δυσχρωματοψία και ουχί από αχρωματοψία.

Ιδού λοιπόν μια μορφή δυαδικότητας ως προς την δυσλειτουργία της χρωματικής αντίληψης.

Από την μια έχουμε την αχρωματοψία, δηλαδή την σπάνια, πλήρη μη χρωματική αντίληψη, ενώ από την άλλη έχουμε την ελλιπή χρωματική αντίληψη, την δυσχρωματοψία, όπου έχουμε μερική αντίληψη κάποιων χρωμάτων και όχι του συνόλου που βλέπει ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Ας κάνουμε τώρα μια παύση και επανερχόμαστε επί του θέματος.


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Δυσχρωματοψία, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [λη΄]: αχρωματοψια ≠ δυσχρωματοψια”