xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [λϚʹ]: ραβδια και αλεκτωρ

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[λϚʹ]

 

Ραβδία κωνία και Αλέκτωρ

 

-Επανέρχομαι, ο οφθαλμός, να συμπληρώσω κάτι επί του θέματος ‘ραβδίων – κωνίων’, κάτι πιο ανάλαφρο, όπως υποσχέθηκα, για να βρει η «συνέντευξη με τα χρώματα» και πάλι τον κάπως ευχάριστο τόνο της, ώστε να μην σου γίνεται κουραστική Άνθρωπε, θυμίζοντάς σου σκέτη διδασκαλία!

Συνεπίκουρός μου στην φάση αυτήν είναι ο Αλέκτωρ, ο κόκορας δηλαδή όπως λέγεται κανονικά στα ελληνικά, που πριν μας προκύψει ως πουλί ήταν ένας νεαρός που ονομαζόταν Αλεκτρυών.

Ω! Ναι Ίρις! Συγγνώμη, έχεις δίκιο. Εσύ δικαιούσαι να εισάγεις την «συνέντευξη με τα χρώματα» στον κόσμο των μύθων. Σέβομαι το δικαίωμά σου, αλλά πώς να το κάνουμε, αφού το έφερε ο λόγος και ο Αλεκτρυών και η μικρή μυθολογική ιστοριούλα του σχετίζεται με την έλευση του φωτός και τον ερεθισμό των ραβδίων από αυτό, επέτρεψέ μου να συνεχίσω την αφήγηση.

Τί; Τί είπες; Στην περίπτωση αυτήν θα έπρεπε να καλέσουμε την Αφροδίτη να μας τα διηγηθεί;

Ω! μα το θεωρείς σωστό να καλέσουμε μια κυρία να μας μιλήσει η ίδια για την ερωτική της ζωή και.. και ιδιαίτερα για τις συζυγικές της απιστίες, τα τσιλιμπουρδίσματά της;

Χαίρομαι που συμφωνείς και μου επιτρέπεις να συνεχίσω αφηγούμενος τον μύθο αυτόν που υπάρχει γραμμένος με χιουμοριστικό τρόπο και στον ιστότοπο ‘xromata.com’ http://xromata.com/?p=3015

Ο Αλεκτρυών λοιπόν ήταν ένας νεαρός σκλάβος, έμπιστος και φίλος του θεού Άρη.

Ως γνωστόν στην Αφροδίτη είχε δοθεί σαν σύζυγος ο θεός Ήφαιστος. Δεν θα αναλύσουμε το πώς και γιατί και άλλα τινά εδώ. Θα αρκεστούμε να πούμε ότι η πανέμορφη θεά του κάλους απατούσε τον χωλό και όχι τόσο όμορφο σύζυγό της με πολλούς πανέμορφους εραστές, με κυριότερο όλων των θεό του πολέμου Άρη, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, τον Έρωτα και την Αρμονία.

Ούτε αυτά θα τα αναλύσουμε εδώ, γιατί στο σημείο αυτό της ‘συνέντευξης’ μας ενδιαφέρει το ιδιαίτερο τμήμα του μύθου όπου εμπλέκεται ο νεαρός Αλεκτρυών.

Ο Άρης συνευρισκόταν με την ερωμένη του με μεγάλες προφυλάξεις γιατί οι δυο εραστές υποψιαζόντουσαν πως ο «ψυλλιασμένος» απατημένος σύζυγος γύρευε αποδείξεις για να αποκαλυφθεί το ‘κεράτωμα’ που υφίστατο ώστε να διαλυθεί ο γάμος του και να απαιτήσει επιστροφή των προικώων που είχε καταβάλλει.

Έτσι λοιπόν, ο Άρης τα βράδια που πήγαινε να συνευρεθεί με την ερωμένη του, τοποθετούσε έξω από τον ερωτικό κοιτώνα τους τον νεαρό έμπιστο σκλάβο του, για να τους ειδοποιεί πριν καλά – καλά ανατείλει ο ήλιος, ώστε να προλάβει να φύγει ο εραστής αθέατος, καλυμμένος από το σκοτάδι της νύχτας.

Μια φορά όμως, ο νεαρός Αλεκτρυών αποκοιμήθηκε και δεν ειδοποίησε τους εραστές εγκαίρως, έτσι ώστε ο θεός Ήλιος πρόβαλλε και είδε τον Άρη να βγαίνει από τα δώματα της Αφροδίτης. Αμέσως έτρεξε ο κουτσομπόλης καλοθελητής και τα είπε όλα στον απατημένο Ήφαιστο.

Επιβεβαιωμένος πλέον αυτός για το ‘κεράτωμά’ του, έστησε την πλεκτάνη με το αόρατο δίχτυ.

Κρέμασε ένα αόρατο δίχτυ πάνω από το κρεβάτι της Αφροδίτης. Με τα κουνήματα της ερωτικής περίπτυξης των δυο εραστών, το δίχτυ έπεσε επάνω τους και τους κράτησε δέσμιους και ακίνητους στην ερωτική στάση της στιγμής εκείνης.

Ο Ήφαιστος κάλεσε τους υπόλοιπους θεούς, θέτοντας σε κοινή θέα τους μοιχούς στην απρεπή στάση που τους συνέλαβε, αποδεικνύοντας έτσι δημοσίως την απάτη της συζύγου του.

Κατόπιν αυτού, έξαλλος ο Άρης με την αμέλεια του νεαρού φίλου του, τον μεταμόρφωσε σε πτηνό, τον κόκορα, που έκτοτε λαλεί κάθε πρωί, ειδοποιώντας τον κόσμο για την έλευση του ήλιου πριν αυτός προλάβει καλά-καλά να φανεί στο στερέωμα.

Αυτά για τον Αλεκτρυόνα που έγινε αλέκτωρ.

Στο θέμα μας τώρα!

Τα περισσότερα πτηνά, όπως μας είναι πλέον γνωστό σήμερα, Άνθρωπε, υπερέχουν από εσένα στην όραση, σε πολλά σημεία. Πάρα πολλά από αυτά είναι τουλάχιστον τετραχρωματικά, ενώ εσύ είσαι τριχρωματικός. Δηλαδή βλέπουν 4 βασικές χρωματικές ακτινοβολίες και όχι 3, όπως εσύ.

Έχουν περισσότερα είδη κωνίων απ’ ότι εσύ και τα άλλα τριχρωματικά θηλαστικά. Επιπλέον, κάποια από αυτά, με επιπρόσθετες λαδοσταγόνες που υπάρχουν στα κωνία τους, βλέπουν ακόμα περισσότερα χρώματα.

Κάποια πάλι, έχουν ραβδία πολύ πιο ευαίσθητα από τα δικά σου. Δηλαδή ενεργοποιούνται με πολύ χαμηλότερες τιμές φωτός από αυτές που χρειάζονται τα ραβδία σου για να ενεργοποιηθούν. Ένα από αυτά τα πτηνά είναι και ο κόκορας. Έχει πολύ ευαίσθητα ραβδία, δηλαδή τους φωτοαισθητήρες που αντιλαμβάνονται το φως, έτσι ώστε ερεθίζονται από το φως πριν αυτό γίνει αντιληπτό από τα άλλα πλάσματα.

Έτσι λοιπόν ο κόκορας ερεθίζεται από την έλευση του φωτός πολύ πριν από εσένα Άνθρωπε και η μεταβολή αυτή, από το φως στο σκοτάδι, του προκαλεί τα κακαρίσματα που σε ξυπνούν τα πρωινά, πριν καλά – καλά φέξει (για εσένα) η αυγή στον ορίζοντα.

Ο κόκορας, το φυσικό σου ξυπνητήρι, ο αλέκτωρ, που κατά τον μύθο πριν γίνει πουλί ήταν ο νεαρός Αλεκτρυών.

Ναι! Ίρις, θα σου παραχωρήσω τώρα το βήμα της συνέντευξης, όχι όμως ακόμα γιατί δεν ολοκλήρωσα με τον συγκεκριμένο μύθο.


is | Topic: Ιστορήματα με χρώματα, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Μύθοι και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [λϚʹ]: ραβδια και αλεκτωρ”