xromata.com


Συνοπτικα περι φωτος και χρωματων [C]

 

Συνοπτικά περί Φωτός και Χρωμάτων

 

[Από τον ιστότοπο “The Physics Hypertextbook”]

[C]

 

 

Το λευκό φως είναι ένα μείγμα ορατών συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η εμφάνιση του οποίου υπολογίζεται κατά προσέγγιση εκείνης του μαύρου σώματος

http://xromata.com/?p=8164

με το μέγιστο μήκος κύματος στο μέσο του ορατού φάσματος.

Δεν υπάρχει μία ορισμένη κατανομή συχνότητας που μπορεί να αναγνωριστεί ως λευκό φως.

Η ανθρώπινη όραση προσαρμόζεται στον φωτισμό που παρέχεται από το περιβάλλον, έτσι ώστε πολλές πηγές μαύρου και μη μαύρου σώματος να εμφανίζονται λευκές.

 

 

Η ποιότητα του λευκού φωτός που εκπέμπεται από την ακτινοβολία του μαύρου σώματος είναι μια λειτουργία θερμοκρασίας. Αυτή η ποιότητα ακτινοβολίας είναι γνωστή ως θερμοκρασία χρώματος.

Το φως της ημέρας κατά το μεσημέρι θεωρείται συνήθως ως η τυπική τιμή του λευκού φωτός. Παράγει την ίδια ακτινοβολία προς το ανθρώπινο μάτι όπως αυτή της θερμοκρασίας μαύρου σώματος των 6500 Κ.

 

 

Οπτικές περιοχές με χρωματική θερμοκρασία ίδια με αυτήν του μεσημεριανού φωτός, συνήθως εμφανίζονται με ουδέτερο (καθαρό) λευκό χρώμα.

Μια οπτική περιοχή με θερμοκρασία χρώματος κάτω από 6000 K εκπέμπει λευκό φως με κιτρινωπή ή κοκκινωπή χροιά σε σύγκριση με το καθαρό λευκό. Το φως αυτού του χρώματος ονομάζεται ζεστό λευκό , παρότι προέρχεται από μια "ψυχρότερη" πηγή.

 

 

Μια οπτική περιοχή με θερμοκρασία χρώματος άνω των 6500 K εκπέμπει λευκό φως με γαλαζωπή χροιά σε σύγκριση με το καθαρό λευκό. Το φως αυτού του χρώματος ονομάζεται ψυχρό λευκό, παρόλο που προέρχεται από μια "θερμότερη" πηγή.

[Σ.σ.: Ο σύνδεσμος http://xromata.com/?p=8133 θα σας οδηγήσει σε παλαιότερο σχετικό άρθρο με τίτλο: «Βλέποντας την θερμότητα»]

 

 

Μια οπτική περιοχή φαίνεται γκριζωπή εάν το φως από αυτήν είναι μεν παρόμοιο με το λευκό φως, αλλά έχει μια ένταση κάπως χαμηλότερη από αυτό.

Το μαύρο είναι η σχετική απουσία ορατού φωτός.

Μια οπτική περιοχή που εκπέμπει, αντανακλά ή μεταδίδει πολύ λιγότερο ορατό φως από το περιβάλλον της, φαίνεται μαύρη.

 

 

Τα κύρια χρώματα του ανθρώπινου οπτικού συστήματος είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε.

Κανένας συνδυασμός δύο βασικών χρωμάτων δεν μπορεί να αναπαράγει ένα τρίτο βασικό χρώμα.

 

 

Οι συνδυασμοί των τριών κύριων χρωμάτων αναπαράγουν ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων από αυτά πού μπορούν να αναπαραχθούν χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε άλλα τρία χρώματα.

 

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Λευκό, μαύρο, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνοπτικα περι φωτος και χρωματων [C]”