xromata.com


Οι 7 αντιθεσεις του Ιττεν [4η]: αντίθεση των συμπληρωματικων

 

Οι 7 χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν αναλυτικότερα

Η αντίθεση των συμπληρωματικών (4)

 

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε συνοπτικά στις 7 χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν.

http://xromata.com/?p=9616

 

 

Σε μια σειρά 7 άρθρων θα δούμε αναλυτικότερα κάθε μια από αυτές τις αντιθέσεις, όπως τις περιγράφει ο ίδιος ο Ίττεν, στο βιβλίο του «Η τέχνη του χρώματος».

 

 

Η αντίθεση των συμπληρωματικών

 

 

Δυο χρώματα που με την μείξη τους δίνουν καφετί ή γκρι – μαύρο τα περιγράφουμε με το όνομα των συμπληρωματικών χρωμάτων. Δυο χρωματιστά φώτα που αναμεμειγμένα δίνουν λευκό φως, είναι επίσης συμπληρωματικά.

Δυο συμπληρωματικά χρώματα είναι ένα παράξενο χρωματικό ζευγάρι. Είναι αντίθετα. Το ένα απαιτεί το άλλο αμοιβαία. Το ένα δίπλα στο άλλο ενδυναμώνονται με την μεγαλύτερη φωτεινότητα, ενώ καταστρέφονται με την ανάμειξή τους γινόμενα γκρίζα.

Υπάρχει μόνο ένα χρώμα συμπληρωματικό ενός άλλου. Στον χρωματικό κύκλο τα συμπληρωματικά χρώματα είναι διαμετρικά αντίθετα.

 

 

Τα συμπληρωματικά ζεύγη είναι:

Κίτρινο – βιολετί

Μπλε – πορτοκαλί

Κόκκινο – πράσινο

 

Αν αποσυνθέσουμε αυτά τα ζεύγη συμπληρωματικών χρωμάτων, διαπιστώνουμε ότι περιέχουν και τα τρία βασικά χρώματα, κίτρινο, κόκκινο, μπλε, δηλαδή:

Κίτρινο – βιολετί (βιολετί = μπλε + κόκκινο)

Μπλε – πορτοκαλί (πορτοκαλί = κόκκινο + κίτρινο)

Κόκκινο – πράσινο (πράσινο = μπλε + κίτρινο)

Όπως λοιπόν η μείξη των τριών βασικών χρωμάτων δίνει γκρίζο, το ίδιο και η μείξη δυο συμπληρωματικών δίνει γκρι χρώμα.

Φυσιολογικά έχει αποδειχθεί ότι τόσο το μετείκασμα, όσο και το ταυτόχρονο αποτέλεσμα δείχνουν το αξιοσημείωτο και μέχρι σήμερα ανεξήγητο γεγονός ότι το μάτι μας προσηλωμένο σε ένα χρώμα απαιτεί την ολοκλήρωσή του με το συμπληρωματικό του και ότι το προκαλεί μόνο του αν δεν είναι δοσμένο.

 

 

Ως προς την χρωματική αρμονία, ο νόμος των συμπληρωματικών είναι θεμελιώδης για μια αρμονική δημιουργία, γιατί με αυτόν πραγματοποιούμε μια πλήρη ισορροπία του ματιού.

Τα συμπληρωματικά χρώματα χρησιμοποιούμενα σε σωστές ποσοτικές αναλογίες γεννούν μια εικόνα στατικά στέρεη.

 

 

Σε κάθε χρώμα παραμένει ολόκληρη η ακτινοβόλα δύναμή του χωρίς αλλαγή. Τα συμπληρωματικά χρώματα είναι στο αποτέλεσμά τους ταυτόσημα με την πραγματικότητα.

Κάθε ζεύγος συμπληρωματικών χρωμάτων έχει επιπλέον τις δικές του ιδιαιτερότητες. Έτσι, η χρωματική ομάδα κίτρινο – βιολετί δεν περιέχει μόνο την αντίθεση των συμπληρωματικών, αλλά επίσης μια έντονη αντίθεση ανοιχτού – σκούρου.

http://xromata.com/?p=9737

 

 

Τα ζεύγη των συμπληρωματικών χρωμάτων κόκκινο – πράσινο, μπλε – πορτοκαλί, δείχνουν στην μεγαλύτερη δύναμή της την αντίθεση ψυχρό – θερμό.

http://xromata.com/?p=9891

Τα χρώματα κόκκινο – πράσινο  είναι συμπληρωματικά, είναι επίσης ίσης φωτεινότητας και οι ακτινοβόλες αξίες τους είναι ίσες.

 


is | Topic: Κίτρινο, κόκκινο, μπλε, μωβ, Πορτοκαλί, Πράσινο, συμπληρωματικά χρώματα, Τέχνες και χρώματα, χρήση χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι 7 αντιθεσεις του Ιττεν [4η]: αντίθεση των συμπληρωματικων”