xromata.com


Μουσες και χρωματα [Α]

 

Μούσες και χρώματα

[Α]

 

 

Με κίνητρο την ενασχόληση με τα «μαγικά τετράγωνα» και την ονοματοθεσία τους, καταλήξαμε στην αντιστοίχηση των 9 Μουσών με τα 9 τετράγωνα του πρωταρχικού εννεαδικού πίνακα, ο οποίος θεωρείται η βάση της ανάπτυξης των «μαγικών τετραγώνων».

http://xromata.com/?p=9247

Έτσι, κάθε Μούσα «κατοικεί» (αντιστοιχεί) σε ένα από τα 9 τετράγωνα του πίνακα και στο χρώμα που αυτό έχει.

Είπαμε λοιπόν πως κάθε μια τους φορά, είναι ντυμένη, με το χρώμα του αντίστοιχού της τετραγώνου και ότι το χρώμα του φορέματός της είναι ανάλογο με τις ιδιότητές της.

 

 

Προέκυψε δε, η εξής αντιστοιχία:

1 Κλειώ, μούσα της επικής ποίησης και ιστορίας, με μπλε φόρεμα

2 Ευτέρπη, μούσα της αύλησης με πράσινο φόρεμα

3 Θάλεια, η μούσα βουκολικής ποίησης και κωμωδίας, με μωβ φόρεμα

4 Μελπομένη, μούσα της μουσικής και τραγωδίας με πράσινο φόρεμα

5 Τερψιχόρη, μούσα της όρχησης και λυρικής ποίησης με κίτρινο φόρεμα

6 Ερατώ, μούσα ερωτικής ποίησης και υμεναίου, με πορτοκαλί φόρεμα

7 Πολύμνια, η μούσα των προς θεούς ύμνους, με μωβ φόρεμα

8 Ουρανία, η μούσα της αστρονομίας με πορτοκαλί φόρεμα

9 Καλλιόπη, μούσα ηρωικού έπους και ρητορικής με κόκκινο φόρεμα

 

Υποσχεθήκαμε, να εξετάσουμε κάθε μία από τις Μούσες χωριστά, αλλά πριν προχωρήσουμε στην παρατήρηση και εξέταση κάθε μιας των μουσών, καλό θα είναι να εξετάσουμε μια γενικότερη σχέση των μουσών με τα χρώματα, εφόσον συσχετίσουμε τα δυο αυτά φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους θέματα.

Προηγουμένως όμως ας τακτοποιήσουμε ένα θέμα που προκύπτει σχετικά με τα χρώματα που δώσαμε στα φορέματά τους, βάση του εννεαδικού πίνακα, όπου δυο από αυτές φορούν πράσινα, δύο πορτοκαλί και δυο μωβ.

Σε προηγούμενο σχετικό άρθρο αναγράφεται το εξής:

Βάση του στερεομετρικού εννεαδικού πίνακα, όπου τα παράγωγα (πράσινο, μωβ, πορτοκαλί) χρώματα εμφανίζονται σε δυο αποχρώσεις το καθένα, μπορούμε να ντύσουμε αντίστοιχα τις Μούσες.

 

 

Έτσι, η Ευτέρπη, πλησιέστερη στο 1 (μπλε) φορά το πράσινο φουστάνι, ενώ η Μελπομένη, πιο κοντά στο 5 (κίτρινο), φορά το ανοιχτότερο πράσινο.

 

 

Παρομοίως και η Ερατώ, πολύ κοντά στο 5, ντύνεται με το ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί, ενώ το καθαυτό πορτοκαλί φορά η Ουρανία.

 

 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με αυτές που φορούν μωβ χρώμα. Η Θάλεια, πλησιέστερη προς το μπλε φοράει το βιολετί μωβ χρώμα, ενώ η Πολύμνια, πιο κοντά στο κόκκινο φοράει πορφυρό μωβ χρώμα.

 

 

Μπορούμε να διευκρινίσουμε και διαχωρίσουμε καλύτερα τα διπλά αυτά χρώματα εάν επικεντρωθούμε επάνω στον χρωματικό κύκλο του Ίττεν ο οποίος σχηματίζεται από τα 3 πρωτογενή, τα 3 δευτερογενή και τα 6 τριτογενή χρώματα. Όταν αναγκαζόμαστε, να χρησιμοποιήσουμε 9 από τα 12 αυτά χρώματα, δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε 3 από τα 12 χρώματα του κύκλου.

http://xromata.com/?p=8560

 

 

 

Στην περίπτωση αυτή, των Μουσών, αφαιρούμε από την δωδεκάδα τα 3 δευτερογενή χρώματα. Μας απομένουν τα 3 πρωτογενή και (+) τα 6 τριτογενή (=) ίσον 9, έτσι ξεκαθαρίζονται οι δυο αποχρώσεις κάθε δευτερογενούς χρώματος, ήτοι έχουμε ευκρινέστερα την αντιστοιχία:

 

1 Κλειώ, μπλε

 

 

2 Ευτέρπη, πρασινο -μπλε

 

 

3 Θάλεια, μωβ – μπλε

 

 

4 Μελπομένη, πρσινοκίτρινο

 

 

5 Τερψιχόρη, κίτρινο  

 

 

6 Ερατώ, πορτοκαλοκίτρινο

 

 

7 Πολύμνια, μωβ- κόκκινο

 

 

8 Ουρανία, πορτοκαλοκόκκινο

 

 

9 Καλλιόπη, κόκκινο

 

 

Αφού ξεκαθαρίσαμε την κάποια διαφορετικότητα, δηλαδή την χροιά, των χρωμάτων των φορεμάτων των ζευγών των Μουσών που «φορούν» το ίδιο χρώμα, μπορούμε να συνεχίσουμε με την παρουσίαση κάθε μιας από αυτές και τον συσχετισμό της με το χρώμα της.

Όμως όπως είπαμε πιο πάνω, πρέπει πρώτα να συσχετίσουμε γενικότερα το σύνολο των Μουσών με το φως και το χρώμα.

 

(συνεχίζεται)


is | Topic: Εξωλογισμοί, μαγικά τετράγωνα, Μύθοι και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Μουσες και χρωματα [Α]”