xromata.com


Συνοπτικα περι φωτος και χρωματων [Β]

 

Συνοπτικά περί Φωτός και Χρωμάτων


[Από τον ιστότοπο “The Physics Hypertextbook”]

[B]

 

Υπάρχουν έξι ονομαζόμενα χρώματα, τα οποία σχετίζονται, καθένα, με μία ζώνη (κύμα) μονοχρωματικού φωτός. Κατά αύξουσα σειρά συχνότητας είναι τα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες.

 

 

Το εύρος των συχνοτήτων που αντιστοιχεί σε κάθε μια χρωματική ζώνη υπόκειται σε ατομικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς παράγοντες.

Το ίντιγκο δεν συμπεριλαμβάνεται στην σειρά αυτήν των χρωμάτων, καθώς πρόκειται για ένα καθαρά ιστορικό τεχνούργημα.

 

 

Το πορφυρό χρώμα δεν παράγεται από μια μόνη χρωματική συχνότητα αλλά από συνδυασμό δυο συχνοτήτων, μία πλάι στις κόκκινες ακτινοβολίες του φάσματος, που έχουν την χαμηλότερη συχνότητα και μια πλάι στο ιώδες (βιολέ) άκρο του φάσματος, όπου και οι υψηλότερες συχνότητες.

 

 

Κάτω από φωτισμό χαμηλής έντασης τα κόκκινα, πορτοκαλιά και κίτρινα χρώματα φαίνονται καφετιά (αμαυρωμένα), ενώ τα μπλε δύσκολα ξεχωρίζουν από τα βιολετιά.

 

 

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πολυχρωματικά μείγματα φωτός σαν ένα μοναδικό χρώμα.

 

 

 

Το πολυχρωματικό φως χαρακτηρίζεται και περιγράφεται σαν μια φυσική φασματική κατανομή ισχύος (συχνά αποκαλούμενη μόνο σαν ‘φάσμα’), η οποία είναι μια γραφική παράσταση της ισχύος έναντι του μήκους κύματος (ή συχνότητας).

Περιοχές διαφορετικών φασμάτων που εμφανίζουν το ίδιο χρώμα ονομάζονται μεταμέρειες και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταμερισμός.

 

 

Οι μεταμερικές περιοχές που φωτίζονται από μια πηγή φωτός ενδέχεται να μην εμφανίζουν το ίδιο χρώμα όταν φωτίζονται από μια άλλη πηγή φωτός.

Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που είναι ορατά στον άνθρωπο μπορεί να προσεγγιστεί με την ανάμιξη μόνο ενός μικρού υποσυνόλου χρωματισμένων πηγών φωτός ή χρωστικών ουσιών.
Η ανάμειξη χρωμάτων μπορεί να επιτευχθεί με:

υπέρθεση (π.χ. επικάλυψη με φως λαμπτήρων, επικάλυψη με φίλτρα)

 

 

γρήγορη εναλλαγή, ταχύτερη από τον φυσιολογικό χρόνο που απαιτείται από τον οφθαλμό για να συντελεστεί η όραση (π.χ. περιστρεφόμενος τροχός χρωμάτων)

 

 

μικρά κοντινά στοιχεία (π.χ. εικονοστοιχεία (pixels), κουκίδες χρώματος, κόκκοι φωτογραφιών, ανάμιξη χρωστικών ουσιών)

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνοπτικα περι φωτος και χρωματων [Β]”